رم کامپیوتر چیست؟
رم کامپیوتر نوعی سخت افزار است که همانند یک قطعه به کامپیوتر متصل شده و برای ذخیره سازی موقت فایلها مورد استفاده قرار میگیرد.
منظور از حافظه ذخیره سازی موقت این است که اطلاعات پس از پردازش توسط سایر قطعات سخت افزاری کامپیوتر، ابتدا در رم ذخیره میشود. این ذخیره سازی به دستگاه این امکان را میدهد تا با سرعت بیشتری تغییرات را بر روی دیتا انجام داده و پس از اتمام کار دوباره آن را بر روی حافظه ذخیره سازی کند. این قطعه از فن آوری های رایانه در دانستنیهای روز علم کامپیوتر تاثیر بسزایی دارد.
رم کامپیوتر یک برد نازک و کشیده است که بر روی آن تراشههای ذخیره سازی اطلاعات قرار گرفته است. حافظه RAM در کامپیوتر، تعدادی سلول خالی دارد که هر کدام آدرس مخصوص به خودشان را دارند اطلاعات در این سلولها به صورت تصادفی ذخیره میشود تا پس از اعمال تغییرات بر روی آن دوباره به حافظه ذخیره سازی شما HDD یا SSD ذخیره شود. علم نوین نانو در تولید این سخت افزار نقش مهم دارد.
تاریخچه ی رم کامپیوتر
اولین نسخه رم کامپیوترهای که به شکل امروزی وارد بازار شدند به سال 1951 برمیگردد که با نسخههای امروزی بسیار متفاوت باشند. اکنون که یک رم کامپیوتر سال جدید نگاه میکنید، یک قطعه سبک و کوچکی را مشاهده میکنید که توان جابه جایی چندین گیگابایت اطلاعات در هر ثاینه را دارند. اما اولین نسخههای رم کامپیوتر چیزی شبیه به تصویر زیر بودند و تنها میتوانستند چند کیلو بایت اطلاعات را ذخیره کنند، این رم در سال ۱۹۴۵ توسط فردی به نام Williams Tube اختراع شد که انقلابی در نگهداری دیتا به صورت موقت است.
این قطعه سخت افزار عجیب چند سال بعد یعنی سال 1951 به شکل امروزی تغییر کرد و میتوانست تا زمانی که روشن است دیتا را در خود ذخیره سازی کند، اما پس از خاموش شدن تمام اطلاعات از روی آن حذف میشد و لازم بود دوباره بر روی آن دیتا ذخیره شود.
از سال 1951 تا سال 1970 رمهای کامپیوتر همچنان در نسخههای اولیه تولید میشدند زیرا کمتر کسی دانش کار با کامپیوتر را در آن سالها داشت اما دنیا به این شکل نماند و مموری کامپیوتر از دهه 70 میلادی به بعد دچار تغییر و تحولهای بسیاری شد. به طوری که امروزه ram کامپیوتر با تکنولوژیهای مختلف تولید و به بازار وارد میشود.
وظیفه رم کامپیوتر چیست؟
به دلیل حساسیت به نوسانات برق، حافظه رم نمیتواند دادههای دائمی را ذخیره کند. رم را میتوان با حافظه کوتاه مدت یک فرد و یک هارد دیسک را با حافظه بلند مدت او مقایسه کرد.
حافظه کوتاه مدت بر روی اهداف فوری متمرکز است، اما فقط میتواند تعداد محدودی از هدفها را در مدت کوتاه حفظ کند.
کامپیوتر نیز به همین روش کار میکند. اگر رم پر شود، پردازنده کامپیوتر باید بارها به هارد دیسک مراجعه کرده تا دادههای قدیمی موجود در رم را با دادههای جدید پوشش دهد. این فرآیند عملکرد کامپیوتر را کند میکند.
اصطلاح دسترسی تصادفی که برای RAM به کار میرود از این واقعیت ناشی میشود که هر مکان ذخیرهسازی، به عنوان یک آدرس حافظه شناخته شده و مستقیماً قابلدسترسی است. در اصل، عبارت Random Access Memory برای تشخیص حافظه معمولی از حافظه آفلاین استفاده میشود.
حافظه آفلاین معمولاً به نوار مغناطیسی اطلاق میشود که از طریق آن میتوان به یک مسیر خاص از دادهها دسترسی داشت. RAM بهگونهای سازماندهی و کنترل میشود که امکان ذخیره و بازیابی دادهها را به طور مستقیم از هر مسیری فراهم میکند.
انواع رم کامپیوتر چیست؟
به صورت کلی ما دو نوع حافظه رم داریم:
- رم ایستا یا استاتیک (SRAM)
- رم پویا یا داینامیک (DRAM)
چه مقدار رم برای شما مناسب است؟
مقدار رم مورد نیاز بستگی به نوع کاری دارد که در کامپیوتر خود انجام میدهید. به عنوان مثال، هنگام ویرایش ویدیو، توصیه میشود حداقل 16 گیگابایت رم را در نظر بگیرید، اگرچه رم بیشتر میتواند عملکرد بهتری داشته باشد.
برای ویرایش عکس با استفاده از نرمافزارهای مانند فتوشاپ، توصیه میشود که حداقل 3 گیگابایت رم در دسترس داشته باشید. با این حال، اگر همزمان با اجرای سایر برنامهها نیز کار میکنید، حتی 8 گیگابایت رم هم ممکن است کافی نباشد.
مقادیر رم مناسب برای برخی کاربردها عبارتند از:
- 4 گیگابایت: مناسب برای کاربرانی که کارهای سادهای مانند تصفیههای متنی یا مرور وب انجام میدهند.
- 8 گیگابایت: مناسب برای کاربران عادی که از سیستم عاملهای معمولی مانند ویندوز و کروم استفاده میکنند.
- 16 گیگابایت: مناسب برای کاربرانی که از سیستمعاملهای معروف مانند ویندوز و مکآیاس استفاده میکنند و به بازیهای پیشرفته نیازی ندارند.
- 32 گیگابایت: مناسب برای کاربران حرفهای، اجرای بازیهای پیشرفته و استفاده در سرورها.
- 64 گیگابایت و بیشتر: مناسب برای کاربرانی که به تخصصیترین کاربردها نیاز دارند و یا ایستگاههای کاری حرفهای دارند.
اگر رم کامپیوتر کافی نباشد، عملکرد سیستم کامپیوتر کندتر خواهد شد و ممکن است برنامهها با تأخیر اجرا شوند. برای بهبود عملکرد رم، میتوانید از روشهای پاکسازی حافظه کش رم یا نرمافزارهایی که برنامههای پسزمینه غیرضروری را مدیریت میکنند، استفاده کنید.
اگر رم کامپیوتر کافی نباشد چه اتفاقی میافتد؟
هنگامی که دادههای پردازشی و محاسباتی از ظرفیت حافظه سیستم شما بیشتر شود، سیستم عامل باید یک برنامه کاربردی یا اپلیکیشن در حال اجرا را انتخاب کرده و آن را به هارد دیسک منتقل کند.
در همین حین اگر به آن برنامه برگردید، قبل از اینکه بتوانید با آن کار کنید، باید اطلاعات لازم برای اجرای آن بازیابی شود. این عملیات paging نام دارد و یک فرآیند زمانبر است که باعث بروز تأخیر و افت عملکرد سیستم در حین اجرای برنامهها خواهد شد.
البته روشهای پاکسازی رم کامپیوتر نیز وجود دارد که میتوان از آنها برای افزایش سرعت و ظرفیت رم استفاده کرد. معمولاً یک سری برنامههای پسزمینه در هنگام بوت شدن سیستم و یا حین کار با کامپیوتر وجود دارند که فضای رم را اشغال میکنند.
با کمک روشهای پاک کردن حافظه کش رم، میتوان این برنامهها را غیرفعال کرد. علاوه بر این، برنامهها و ابزارهایی برای بهبود عملکرد رم کامپیوتر و حذف خودکار برنامههای پسزمینه غیرضروری وجود دارد، مانند Avast Cleanup، که میتوان از آنها نیز استفاده کرد.
جمع بندی:
رم یک قطعه ضروری برای کامپیوتر ها و هر سیستم هوشمندی است که به پردازنده نیاز دارد. پردازنده ها، به قطعه ای نیاز دارند که اطلاعات را به طور موقت روی آن ذخیره کنند و نام این قطعه RAM است. نقش رم در کامپیوتر به خصوص در اجرای بازیها و برنامههای پردازشی سنگین بسیار مهم است.
به دلیل اهمیت رم در ذخیره موقت دادههای پردازشی CPU، ظرفیتها و سرعتهای مختلفی از آن ارائه شده است و عملکرد رم با توسعه سختافزارهای کامپیوتر، بهبود یافته است.
وظیفه رم کامپیوتر به اندازهای است که طراحان و سازندگان صنعتی همواره به دنبال فناوریهای جایگزین هستند که هم از سرعت بیشتری برخوردار باشد و هم با مصرف توان کمتر، عملکرد کلی سیستم را بهینه کند.